Grønland 

Side 1     Side 2    Side 3    Side 4    Side 5    Side 6    
side 7
    Side 8    Side 9       Naturfoto   Kort

Glimt fra en bygdelærers dagbog
Side 6

2. påskedag blev vejret igen godt, selvom det stormede en del. Så nu skulle det være, vi skulle til fjelds op til Inussuak, som er en stor bauta bygget af folk i bygden, den er ca. 3 meter høj og ligger højt oppe i fjeldet. 


Inussuak taget fra mit hus

Første del af vejen foregik med snescooter , som jeg oplevede at vælte med sammen med chaufføren, 
der lå is og fjeldsiden var lidt brat, men det gik godt. 
Da vi nåede op, måtte vi kravle resten af turen op  til toppen af fjeldet for at nå målet. 


Snescooter tur til Inussuak

Inussuak

Det stormede en halvpelikan deroppe, men udsigten ned over bygden var rigtig god, det var sjovt at stå og kigge på farveladeby. Husene så så små ud. Så efter en tid, hvor vi var godt gennemfrosne gik turen ned igen. Efter en kop kaffe susede Niels så af sted igen.


Qaarsut set fra fjeldet

Der er langt ned

Mit hus set fra Inussuak

Det gik stærkt

Om aftenen fik vi besøg af  Ane og hendes veninde, der kom og lavede Amasetter ( fisk) , det smagte bare rigtig godt, - og Anes veninde fik overrakt diplom, fordi hun havde lært at sy i påsken. 
Vi hyggede os,  og det gik rigtig godt, fordi Anes veninde kunne dansk. 


Sy-læreren overrækker diplom

Næste morgen var det så afrejsedag for Lene, så vi var i lufthavnen. Vi var så heldige at blive hentet, da vejen var meget ufarbar, men vi nåede frem - og så er det hverdag igen. I skolen er vi startet på H.C. Andersen emne, hvor min gruppe dramatiserer Tommelise, men det får I mere at høre om.

Min eftermiddagstur blev lidt af en overraskelse, for pludselig stod der massser af hunde nede for mit vindue, de var kommet med båd, - og skulle nu vente på flyveren, for de skulle til hundeslædevæddeløb i Ilulissat 
( Jakobshavn) 


Hunde på vej til Slædehundeløb

Kommer den flyver ikke snart

Af sted til flyveren

Over stok og sten og fjeld gik det


Lige før vi skal afsted


Det gik stærkt op over , de måtte løbe over fjeldet, fordi vejen til lufthaven er ren is.

Jeg havde en god tur, - og mødte Knud og Marie og drengene, der var på vej hjemover, - og det er ikke altid lige nemt, for en kørestol er ikke altid lige anvendelig, så er det jo godt med en slæde og et par hunde. 


Kan kørestolen ikke klare det - kan slæden 

Hvornår bliver jeg stor nok til at hjælpe

Ja bygde livet byder på mange udfordringer, - nede ved vandet havde nogle knægte gang i at reparere båd, da isskosserne havde slået noget af glasfiberen i stykker, - og det kan ære en vanskelig sag at lave dem, for der er langt til el, - det kræver noget ledning og en god "føntørrer".


Båden repareres 

Men det kan være besværligt

Tænk jer de hunde som stod nedenfor blev nr.1 i Grønlandsmesterskabet for slædehundekørsel. Det var flot. Dejligt for førerne. Det var som fiskene synes det skulle fejres, for samme dag kom der hellefisk til bygden. 


Endelig kom der Hellefisk

Det glædede også de gamle fangere, der sad og fik sig en snak på "sladrebænken" samtidig med de nød solen. og de to små sad på skolen og drømte om, hvornår de skulle blive storfangere og fiskere. 


Hyggesnak og glæde over der kom Hellefisk


Du Erneq, hvornår tror du at vi bliver storfangere

I øvrigt er der for tiden megen forkølelse og halsbetændelse i bygden på grund af det skiftende vejr, det skifter mellem kulde og lidt varme, sne og storm, det er ikke almindeligt vejr på denne årstid. Men så er det godt, at vi har fået ny sygeplejestation, hvor Arnannguaq er "jordemor", - det kaldes det, selvom det reelt nærmere handler om en meget let udgave af vores gamle sygehjælperuddannelse. Men hun klarer det fint, - og har naturligvis bagland  på sygehuset i Uumannaq, - men ofte må man tænke hurtigt, - og er  det en alvorligere sag, så rekvireres helikopter .


Den nye sygeplejestation

Arnannguaq, som er den daglige jordemor

 

Tilbage til forrige side     Til side 7