Grønland 

Side 1     Side 2    Side 3    Side 4    Side 5    Side 6    
Side 7
    Side 8    Side 9        Naturfoto  Kort

Glimt fra en bygdelærers dagbog
Side 2

En almindelig hver dag kan se sådan ud:

Op, det blæser og kan være koldt, men af sted skal jeg jo. Vi møder kl. 8.00
Vi har sammenlæste timer og sammenlæste klasser. jeg starter eks. med 3.- 4. kl. 


3.- 4.klasse

Vi har dansk i 2 timer. Derefter kan det være de store eller 5. klasse. Skoledagen kan virke som en almindelig dansk skoledag, der sker bare en masse andre ting, som jo også ind imellem kan besværliggøres af sprog barriere'en.
Eftermiddagen kan indeholde pædagogisk rådsmøde, hvilket vi har hver tirsdag. Der planlægges og læses dynger af papir. 


Pædagogisk rådsmøde

På vej hjem går man lige en tur i butikken. Pilersuisoq, hvor der skal handles og læses de sidste nyheder  


Tasken kan være tung - og vejen glat

Butikken

En hyggesnak foran butikken

Dagens nyheder

Pludselig står der nogen børn, der altså så gerne vil fotograferes, i det hele taget kan børnene godt lide at blive fotograferet. 


Børn på kajen

Jeg har langt hjem, så jeg oplever en del undervejs, jeg smutter lige forbi Bernhard og køber lidt moskusoksekød. 


En af de tre moskusokser man må skyde i bygden

 Så går det videre og det er  så hyggeligt at møde dagplejebørnene.


Dagplejemor på tur

Men jeg skal også huske at se i vaskeriet, om der skulle være en maskine ledig. I vaskeriet kan man udover vaske også købe sig til et brusebad. Det er der mange, der benytter sig af. 
Det er heldigt at vandtanken ligger så tæt på.


Vandtanken ved vaskeriet


43. Vaskeriet


Der kan også bades i vaskeriet - og krøllerne sættes


Er jeg ikke dejlig

Men efterhånden lykkes det at nå op over fjeldet og hjem til det store hus på bjerget.

Her kan jeg ind imellem få besøg af børn, der kan vil lege eller måske spille computer. Bedstemor nøjes med at lægge puslespil.  Eller mine små venner Lars eller Stevie kommer på besøg.


En computernørd

Puslespil kræver koncentration

Kan man ikke bruge hænderne, må man bruge fødderne

Han vil i glas og ramme

Aftenen foregår med forberedelser og tv. - vi har kun en kanal og det er en blandet affære.

Den første sne faldt i september, da der var hedebølge i Danmark. Det var lidt underligt, men sådan er det jo når det er et koldt land. Det jeg fandt værst, var at det stormede og stormede og stormede. Det var lige før jeg blev skør i mit hoved af den megen storm.


Den første sne i september

Ellers gik dagen sin vante gang, der var nok at se til, så de 3 dages efterårsferie bekom mig vel. Det vil sige, det blev arbejdsdage, fordi vi pludselig på en studs fik at vide, at dersom vi havde børn, der skulle indstilles til psykolog, så var det altså her og nu, så dagene gik med at skrive indstillinger.

Det er meget almindeligt her, at vi får besked, når tingene skulle have været afleveret, det både regninger og alt andet. Det vænner man sig til. Ligesom man vænner sig til, at det er begrænset med madvarer i butikken. Der kan skrives bøger om, hvad de ikke har. Så jeg er heldig, at jeg kan lide grønlandsk mad, jeg spiser med glæde hellefisk i alle former, sæl og narhval, - især nyder jeg "mattek " det er skindet krydret med aromat er det en delikatesse. 
En ting, man også skal vænne sig til er, at der kun komme læge hver 3. måned og tandlæge en gang om året, så det er jo ikke sært mange grønlændere har dårlige tænder. Skal man bruge en læge/tandlæge, skal man til Uummannaq,- og det er svært, fordi man kan ikke sejle, når det stormer. Så skal man tage helikopter enten tirsdag eller torsdag, for den kommer kun 2 gange om ugen, og altså vejret er til det.

Psykologen kommer på besøg max. én gang om året, så det kræver planlægning.


Test kræver også koncentration

Efter efterårsferien startede så undervisnings-lørdagene, de ligger frem til foråret. Der har vi forskellige temaer og emner, det er egentlig meget hyggeligt, men lidt træls at skulle af sted, - men så tænker jeg på, at jeg jo får tidligt sommerferie, så.......

I det hele taget er efteråret langt uden de store ting :  mørke - tiden starter i november, der kom sne og kulde, dog suppleret af varmegrader ind imellem, - og desværre ingen is på fjorden. Der er fødselsdage med  kaffemik,  -  og i december Lucia-optog, der samler alle forældre på skolen.


Lucia

Som i Danmark juler vi jo så rigtig meget. Vi lavede krybbespil, som min kollega og jeg oversatte fra dansk til grønlandsk. Det var faktisk sjovt, det var lidt moderne. De 3 vise mænd havde grønlandske anorakker på, så de var meget flotte. Vi har da også juletræ og i sagens natur kommer julemanden også på besøg. 


Krybbespil


Vi danser om juletræ


Julemanden på besøg


Fortsættes på side 3

Tilbage til side 1       Til side 3